EKO STAZE

Informacije o projektu

Pogranični delovi Stare planine su danas predeli netaknute divlje prirode i izazov za ljubitelje prirode ne samo kod nas već i u Evropi gde naročito raste svest o potrebi zaštite ovakvih predela. Zato je ova netaknuta priroda danas velika prednost ovih krajeva i prilika za njihov održivi razvoj. Jedan od najpouzdanijih načina da se ubrza razvoj jeste da se pronađe racionalna forma korišćenja, a to je bez sumnje ekoturizam.

  • Cilj programa uspostavljanja eko edukativnih staza je formiranje pratećeg informaciono – rekreativno - ekoturističkog sistema koji bi značajno uvećao ponudu ukupnog turističkog proizvoda (hotelijerskih, restorantskih, seoskih, i sl.) .
  • Formiranje pomenutog informaciono – rekreativno - ekoturističkog sistema zapravo znači uređenje postojećih geoatraktivnih i biološki zanimljivih mesta (šumske staze, visoke stene, litice, rečni meandri, izvori i sl.).
  • Radovi uređenja podrazumevaju :Postavljanje informacionih panoa koji prezentuju biološke, geološke i kulturno-istorijske vrednosti područja. Uređeni sistem informacionih panoa u kombinaciji sa predelima posebnih prirodnih vrednosti stvoriće izvrsne uslove za škole u prirodi, pomoći deeci da lakše usvajaju nastavu iz prirodnjačkih predmeta i u velikoj meri unaprediti postojeću ekoturističku ponudu.