Dragoljub Aleksić

Dragoljub Aleksić je nekadašnji meštanin Velikog sela. Posle nekoliko obilaska šume koju poseduje u blizini sela primetio je da se posle svakog obilaska pojavljuju novi panjevi koji su ostali posle nelegalne seče. Na pitanje da li je uspeo da reši problem, Dragoljub je da sledeći odgovor: "Kada sam primetio da mi seku šumu a znajući da je mala verovatnoća da se počinioci otkriju odlučio sam da je najbolje da šumu prodam. Toliko je bilo primera da nije nađen krivac da je to bilo najbolje rešenje"

Novica Nikolic

"Komšije su mi javile da mi je šuma posečena. Otišao sam da obiđem parcelu i zatekao čistu seču na parceli. Otišao sam u policiju i prijavio. Išla je istraga ali nije bilo napretka. Imao sam štetu oko 30m3. Za jednog od lopova sam slučajno saznao i prijavio policiji, na osnovu reza dva jasena su pronašli gede je prodato i ko je prodao. Nisu podneli krivičnu prijavu, a ja sam se sa njim nagodio da mi nadoknadi štetu da ne idemo na Sud. Za drugu krađu policijska istraga nije ništa nije uspela da uradi, tako da sam delimično obeštećen"

R.D.

R.D. meštanin sela Kaluđerevo, priča kako su njemu i još trojici meštana sela Kaluđerevo posekli šumu pre osam godina posekli šumu, na ukupnoj površini oko 80 ari. "Otišli smo da obiđemo šumu i zatekli našu i još tri parcele pored naše kompletno isečene. Sa komšijama smo sve prijavili policiji. Posle nekog vremena smo saznali da je našu šumu prodalo lice kupcu iz Pirota i da mi možemo da ga tužimo. Nismo imali finansija da krećemo u sudske postupke, jer niko od nas ne radi. Policija i tužilašto nisu podneli krivične prijave pa zato mislimo da su umešani, kao i šumari jer su našu šumu prodali a mi nismo obeštećeni"

Č.P.

Oštećeni Č.P. iz Beograda je saznao za seču njegove šume preko svog rođaka iz sela Kaluđerevo gde se nalazi šuma gde je seča izvršena. Lice koje je izvršilo štetu je već poznato policiji po toj delatnosti pa je odma privedeno I sa krivičnom prijavom predato osnovnom javnom tužilaštvu u Pirotu. OJT pokreće krivični postupak na kome optuženi priznaje krivicu i osuđen je na uslovnu kaznu. Naknadu štete oštečeni zahteva tužbom i osnovni sud mu presudom dosuđuje naknadu štete u visini od 85.000 dinara koja će biti izvršena tako što će mu na određeno vreme dok šteta ne bude nadoknađena biti umanjena mesečna zarada u visini od 1/3