Pokret meštana na staroj planini

"Lokalno stanovništvo mora biti uključeno u odlučivanje koje se tiče zaštite prirodnog dobra, poput parka prirode Stara planina, kaže Dušan Mijović, predstavnik Udruženja "Stara Planina". "Pokret 'Sačuvajmo reke Stare planine' upravo je nastao zbog toga što stanovništvo nije bilo pitano šta hoće da razvija u svom parku, da to nisu mini-hidroelektrane, već neke druge aktivnosti i projekti", kazao je Mijović u Novom danu."

Na linku ispod mozete pogledati emisiju na kanalu N1.

Model uprave

Na temu boljeg upraljanja u ZPD radimo već nekoliko godina unazad. Pored projektne podrške koju smo u proteklom periodu na ovu temu dobili od Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD) u okviru projekta “Provera evropske stvarnosti” I od Trag Fondacije Projekat “Naša priroda – Evropsko upravljanje” uspeli smo da dobijemo i sredstva od opštine Pirot i kompanije Tigar Tayers iz Pirota koji su dodatnim sredstvima podržali pomenute projekte I time pokazali da na lokalu postoji interesovanje za otvaranje dijaloga na temu drugačijeg modela upravljanja u zaštićenim prirodnim dobrima (ZPD).

Ambasada Francuske nam je omogućila da dva predstavnika Društva I jedan predstavnik JP Srbijašume na studijskom putovanju 2018g, posete park prirode Katalonski Pirineji i upoznaju Francuski model uprave kao jedan od najuspešnijih modela uprave u ZPD. 2019 godine imali smo uzvratnu studijsku posetu dva predstavnika parka prirode Katalonski Pirineji našem Društvu I parku prirode Stara planina, što potvrđuje da je značaj naše inicijativa prepoznat I šire od lokala I klasičnog projektnog finansiranja I potvrđuje da interes za uvođenje novog modela postoji na različitim nivoima.

Bolje upravljanje u parkovima prirode je naš strateški cilj i mi smo svesni činjenice da do promene neće dovesti realizacija samo jednog projekta. Neophodno je nastaviti koordinaciju i uspostavljanje horizontalnog nivoa saradnje u ZPD i mi na tome neprestano radimo korak po korak.

Peticija

Ukazujući na neophodnost decentralizacije politika koja se tiču zaštite životne sredine, tim Društva „Stara planina” pokreće potpisivanje peticije za promenu modela upravljanja u parku prirode Stara planina.

Potpisivanje peticije je dokaz institucijama koje će o ovim pitanjima odlučivati da tu podršku zaista imamo.
Peticija će se potpisivati u opštinama na teritoriji parka.

Na ovaj način nadležnim organima želimo da pokažemo da je u lokalnoj zajednici identifikovan problem lošeg upravljanja prirodnim resursima i da je potreba za promenom jasno prepoznata.

Pozivamo i Vas da nam se pridružite u stvaranju uslova za promenu modela upravljanja.

Priroda

Priroda, visok biodiverzitet I bogati prirodni resursi prepoznati su kao prednost za razvoj turizma u Srbiji. Mnoge od najvažnijih turističkih destinacija jesu zaštićena područja: Kopaonik, Tara, Đjerdap, Stara planina.
Ne postoji, međutim, sveobuhvatno razumevanje potencijala I specifičnosti upravljanja zaštićenim područjima. U zvaničnoj politici I dalje preovladava podsticanje razvoja masovnog turizma I infrastrukture u zaštićenim područjima. Na primer, Kopaonik se vec godinama intenzivno razvija kao skijaški centar, uprkos činjenici da je to jedan od centra biodiverziteta, područje velikih I očuvanih šumskih ekosistema I nacionalni park od 1981g.
Razvoj specifične turističke ponude bazirane na prirodnim vrednostima pomaže zaštiti prirode. Lokalne zajednice koje se kroz različite podsticaje i edukaciju uključuju u kreiranje eko turističke ponude, poštujući ekološke standarde - poštuju i čuvaju prirodu u svom okrušenju.

Društvo za zaštitu životne sredine „Stara planina“ zalaže se za primenu modela uprave u zaštićenim prirodnim dobrima koji uključuje lokalne zajednice u upravljanje. Kao u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Švajcarskoj i drugim zemljama Evrope.

Obrazovanje u zaštićenim područjima

Obrazovanje u zaštićenim područjima jos nije na ozbiljan način razmatrano, niti diskutovano među donosiocima odluka I onih koji direktno učestvuju u upravljanju zaštićenim područjima u Srbiji. Pojedini upravljači zaštićenih područja razvijaju I sprovode određene obrazovne aktivnosti, ali se to uglavnom radi bez strateškog pristupa I dugoročnog planiranja. Na zvaničnom nivou obrazovanje jeste prepoznato kao bitno za upravljanje zaštićenim područjem, ali I pored toga skoro u svim zaštićenim područjima ono nije sistematski podržano finansijskim I ljudskim kapacitetima.
Odličan primer je vizitorski centar na izletištu Vrelo. Uprava Parka prirode Stara planina koristi centar uglavnom samo za svoje potrebe u vezi uzgoja I korišćenja šuma a ne za potrebe obrazovanja gostiju I prezentacije vrednosti Parka prirode I ako je Uredbom o proglašenju Parka propisana I ova obaveza.

Društvo za zaštitu životne sredine „Stara planina“ zalaže se za primenu modela uprave u zaštićenim prirodnim dobrima koji uključuje lokalne zajednice u upravljanje. Kao u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Švajcarskoj i drugim zemljama Evrope.
Pozivamo Vas da se i Vi uključite u našu bitku za promenu modela uprave.
Potpišite peticiju.